2025-02-20
Artiklar

Skriva CV – Komplett guide med tips exempel och mallar (2025)

Vi har alla varit där. Du har hittat drömjobbet, ser framför dig första dagen på nya jobbet – ryggdunkar, ett varmt välkomnande och en spännande framtid. Allt som återstår är bara att skriva ihop ditt CV.

Men just den delen visar sig inte vara så bara. Vad ska vara med? Hur ska ett CV se ut? Och hur gör man ett CV som sticker ut? Självförtroendet dalar i samma takt som självtvivlet ökar – plötsligt har timmar passerat och fortfarande så stirrar ett tomt ark hånfullt tillbaka på dig från andra sidan skärmen.

Oavsett om du skriver ditt första CV eller vill uppdatera ett befintligt, har vi samlat de bästa tipsen för att göra processen enklare, så att du slipper fastna i självtvivel och istället kan känna dig trygg i att ditt CV gör dig rättvisa. I den här guiden får du veta hur man skriver ett bra CV, vad som ska finnas med och hur du strukturerar det på bästa sätt. Du får även konkreta exempel, CV-mallar att ladda ner och smarta tips för att förbättra dina jobbchanser.

Hur ska ett CV se ut?

Många lägger mycket tid på att skapa ett snyggt CV, men designen är alltid sekundär – det viktigaste är innehållet. Ett bra CV ska vara tydligt, relevant och anpassat efter jobbet du söker.

En enkel och ren layout gör det lättare för arbetsgivaren att snabbt hitta rätt information. Undvik röriga färger, avancerad grafik och kreativa typsnitt – det kan göra CV:t svårläst och ta fokus från det som verkligen räknas.

 Tips för en lättläst och professionell design:

  • Använd en tydlig och enkel font, t.ex. Arial, Calibri eller Garamond.
  • Håll dig till en konsekvent struktur med tydliga rubriker och punktlistor.
  • Lämna tillräckligt med luft mellan sektionerna – ett luftigt CV är lättare att läsa.
  • Undvik för mycket färg och grafik – minimalism är nyckeln.

Det viktigaste är att arbetsgivaren snabbt kan förstå vem du är och varför du passar för jobbet. Ett enkelt, välstrukturerat CV gör jobbet bättre än ett som är visuellt avancerat men otydligt.

{{kontakt-banner}}

Hur skriver man ett bra CV? Vad ska ett CV innehålla?

Ett bra CV ser olika ut beroende på yrke, bransch och erfarenhetsnivå. Det finns inget universellt svar, men en sak är säker: CV:t ska följa en logisk struktur och innehålla de viktigaste delarna som gör det enkelt för arbetsgivaren att förstå din kompetens.

Ditt CV är ju din chans att visa arbetsgivaren vad du går för och varför du är rätt person för jobbet. Det ska ge en snabb överblick över din erfarenhet, dina kompetenser och din utbildning. Målet är att en rekryterare eller arbetsgivare snabbt ska kunna förstå vad du har att erbjuda.

Här är de viktigaste sektionerna som ett CV bör innehålla:

1. Personuppgifter 

Börja med ditt namn, telefonnummer och e-postadress. Om det är relevant kan du även lägga till en länk till din LinkedIn-profil.

Hur gör man med bilden? Ska man ha en bild i CV? Det är egentligen helt valfritt och helt upp till dig. Vi som rekryterare bryr oss om dina erfarenheter, inte din bild.

Här kan du läsa mer: CV-bild – ja eller nej?

2. CV-profil – en stark inledning 

Din CV-profil är en kort sammanfattning av dina viktigaste kompetenser och ambitioner. Den hjälper arbetsgivaren att snabbt förstå vem du är och varför du passar för tjänsten.

Exempel:

"Strukturerad och engagerad projektledare med över fem års erfarenhet av att driva komplexa IT-projekt. Stark analytisk förmåga och van att leda team mot uppsatta mål. Söker en roll där jag kan bidra med min erfarenhet och utvecklas vidare."

3. Arbetslivserfarenhet 

Här listar du dina tidigare jobb i omvänd kronologisk ordning (det senaste först).

För varje roll, inkludera:

  • Företagsnamn
  •  Din titel
  • Tidsperiod
  • En kort beskrivning av arbetsuppgifter och resultat

Lyft fram det som är mest relevant för tjänsten du söker.

Exempel:
Projektledare, ByggABC

2019–2024

  • Ansvarade för samordning av byggprojekt från planering till färdigställande
  • Ledde ett projekt som minskade byggkostnaderna med 15 % genom förbättrad resursplanering
  • Implementerade digitala verktyg för uppföljning, vilket ökade effektiviteten i arbetsprocesserna

4. Utbildning 

Precis som arbetslivserfarenhet ska utbildningar presenteras i omvänd kronologisk ordning.

  • Skolans namn
  • Utbildningsprogram
  • Examensår (eller "pågående" om du fortfarande studerar)

Tips: Om du gått relevanta kurser eller har certifieringar, kan du lägga till dem i en separat sektion.

5. Färdigheter och kompetenser i CV 

En tydlig lista över dina färdigheter och kompetenser gör det lättare för arbetsgivaren att förstå vad du kan.

  • Tekniska färdigheter: Excel, Google Analytics, Photoshop
  • Språkkunskaper: Svenska (modersmål), Engelska (flytande)
  • Mjuka färdigheter: Kommunikation, samarbetsförmåga, problemlösning

Läs mer om hur du presenterar dina färdigheter i CV: Kompetenser i CV – dessa får du inte missa.

6. Övriga meriter i CV 

Har du gått extra kurser, varit volontär eller haft andra uppdrag som kan vara relevanta? Detta är din chans att sticka ut och glänsa lite extra.

 Exempel på övriga meriter:

  • Styrelseuppdrag
  • Frivilligarbete
  • Branschspecifika kurser

Läs mer: Övriga meriter i CV – så sticker du ut hos arbetsgivaren?

7. Referenser i CV – behövs det?

Måste man ha referenser i CV? Nej, det är oftast inte nödvändigt att skriva ut kontaktuppgifter direkt i CV:t. Skriv istället "Referenser lämnas på begäran", så kan du lämna kontaktuppgifter om arbetsgivaren frågar efter dem. Däremot kan det vara bra att tidigt börja fundera på vilka dessa referenser skulle vara, om det skulle bli aktuellt. 

Vad ska ett CV inte innehålla? (Vanliga misstag att undvika) 

Även om det inte finns ett universellt perfekt CV, finns det vanliga misstag som kan sänka dina chanser i en rekryteringsprocess. Ett rörigt eller svårläst CV kan göra det svårt för arbetsgivaren att snabbt få en bild av vem du är och vad du kan.

Ett bra CV handlar inte bara om vad du ska inkludera, utan också om vad du bör undvika. Här är några vanliga fallgropar – och hur du undviker dem:

  • För långt CV – Håll dig till 1 sida. Rekryterare lägger i snitt bara några sekunder på en första granskning, så se till att din viktigaste information är lättillgänglig.

  • Ostrukturerat innehåll – Gör CV:t överskådligt och lättläst. Använd tydliga rubriker, punktlistor och en konsekvent layout.

  • Generellt istället för specifikt – Anpassa ditt CV efter varje jobb du söker. Undvik generella beskrivningar och lyft fram de erfarenheter och kompetenser som är mest relevanta för tjänsten du söker

  • Stavfel och slarv – Ett CV med slarvfel ger ett oprofessionellt intryck. Be gärna någon annan att läsa igenom det innan du skickar in din ansökan.

Snyggt CV = enklare att läsa. Håll det stilrent, använd en tydlig font och lämna gott om luft mellan sektionerna.

Ladda ner gratis CV-mallar 

Vill du ha en snygg och professionell CV-mall att utgå från? Vi har samlat gratis CV-mallar på både engelska och svenska som du enkelt kan ladda ned.

Redo att ta nästa steg? Registrera din profil och hitta ditt nästa jobb!

Nu har du förhoppningsvis allt du behöver för att skriva ett riktigt bra CV – men ett starkt CV är bara början. Nästa steg är att använda det för att hitta ditt drömjobb. På Isaksson har vi alltid massa spännande jobbmöjligheter ute. Allt du behöver göra är att registrera din profil, så matchar vi dig med det jobb som bäst passar din kompetens.

Se lediga jobb
Lediga jobb
Kontakta oss
Kontakt

Vanliga frågor om att skriva CV

Hur långt ska ett CV vara?
White plus
Ett CV bör vara 1–2 sidor, beroende på din erfarenhet. Har du många års arbetslivserfarenhet kan två sidor vara motiverat, men för de flesta räcker en sida. Fokusera på det mest relevanta för jobbet du söker och undvik onödiga detaljer.
Hur gör jag mitt CV mer professionellt?
White plus
Håll det stilrent, tydligt och lättläst. Använd en enkel layout utan onödiga färger och grafik, och se till att det är ATS-vänligt (läsbart för rekryteringssystem).
Vilka sektioner ska alltid finnas med i ett CV?
White plus
Kontaktuppgifter (namn, telefon, e-post) - CV-profil (kort sammanfattning av dig som yrkesperson) - Arbetslivserfarenhet (senaste erfarenheterna först) - Utbildning (inklusive kurser och certifikat) - Kompetenser och färdigheter (relevanta för jobbet) - Övriga meriter (språk, ideellt arbete, utmärkelser etc.)
White plus