Intervju med Oscar Sundh – livet som interimskonsult inom fastighetsförvaltning

Vi har pratat med interimsproffset Oscar Sundh som vet vad det innebär att våga ta steget och satsa på sig själv. Efter 20 år i roller som teknisk förvaltare, kommersiell förvaltare, projektledare, och områdesansvarig har han bytt tryggheten i en fast anställning mot friheten som konsult.
Hur vågar man ta steget att bli konsult?
Att våga ta steget handlar för mig om att tro på det man kan och verkligen känna efter vad man vill med sitt arbetsliv. Jag tog steget när jag insåg att jag ville ha mer variation och frihet att själv styra över min vardag. Det är klart att det kan kännas lite läskigt, men jag hade funderat länge på att göra en förändring i mitt arbetsliv. Så för mig handlade det tillslut bara om att våga tacka ja till egna uppdrag och satsa på mitt konsultande. Med lång erfarenhet och stor kompetens inom fastighetsförvaltning kände jag mig trygg i att kunna skapa värde för mina kunder. Personligen hade jag en fördel i att jag kommer från en familj med entreprenörer inom fastighets- och byggbranschen, så för mig var det ganska naturligt att gå in i konsultrollen.
Vilka är de största fördelarna och nackdelarna med att vara interimskonsult?
Friheten och variationen är för mig de största fördelarna med att vara konsult jämfört med anställd. Jag motiveras av att få arbeta med en variation av projekt, fastigheter och kunder. Det ger mig nya utmaningar och möjligheter att hela tiden utvecklas. Som konsult upplever jag att jag får det bästa av två världar – varierande och utmanande arbetsuppgifter och samtidigt friheten att styra över min egen tid.
Samtidigt finns det så klart utmaningar. Den ekonomiska tryggheten som en fast anställning ger försvinner, och det kan i början kännas utmanande att vara ekonomiskt beroende av att få in nya uppdrag. Men för mig väger fördelarna ändå tyngre, då jag uppskattar friheten att själv välja vilka uppdrag jag vill ta mig an mer. Konsultrollen erbjuder en unik chans att skapa sina egna förutsättningar och samarbeta med de kunder man verkligen trivs med. Kontrasten mellan tryggheten som anställd och spänningen som konsult passar mig perfekt. Jag har haft förmånen att dra in tillräckligt många uppdrag för att fylla en heltid och samtidigt fått möjligheten att göra det på mina egna villkor.
Hur ser behovet av kompetens inom fastighetsförvaltning ut idag?
Fastighetsbranschen är i stort behov av kvalificerade förvaltare. Jag har upplevt att många fastigheter har ett stort underhållsbehov och att det i vissa fall saknas ordentliga underhållsplaner. Jag har inom ramen för mitt arbete sett många exempel där en tydlig och genomarbetad underhållsplan gör stor skillnad. Till exempel jobbade jag nyligen med ett projekt där vi genomförde en samordnad upphandling för fönsterbyte på flera fastigheter. Genom att planera och samla allt i ett större projekt kunde jag hjälpa min kund att spara pengar och effektivisera processen. Att anlita en kunnig förvaltare handlar alltså inte bara om att täcka det akuta underhållsbehovet, utan också om att ta långsiktigt och hållbart ansvar för sina fastigheter.
Avslutande tankar:
Om du funderar på att bli konsult, kom ihåg att det handlar om att hitta en balans mellan vad du önskar och vad du är beredd att satsa. Att bygga ett starkt kontaktnät är avgörande – branschen är liten, och många uppdrag kommer genom tidigare kollegor, arbetsgivare eller rekryteringsföretag. För mig har konsultlivet varit både utvecklande och spännande. Det finns ett stort behov av kompetenta förvaltare, och jag ser fram emot att fortsätta bidra till branschen genom mitt arbete som interimskonsult inom fastighetsförvaltning.